Eirik Newth om blogging

Eirik Newth hadde en interessant artikkel om blogging i Aftenposten i går: Bloggen – en ny skriftkultur. Han skriver om hvordan han ser for seg at det vil bli gitt ut færre og færre bøker i tradisjonell forstand, mens stadig flere vil blogge. Fra en bloggers synsvinkel høres dette morsomt ut, men som bibliotekar må jeg si jeg stritter imot.

Leseopplevelsen er ikke den samme på nett som i en papirbasert bok, men det kan komme til å forandre seg. Bibliotekarens rolle vil måtte forandre seg, men det gjør den allerede, så der ser jeg få problemer. Om det kommer til å være bruk for bibliotekarerer hvis vi ender opp uten eller med svært få bøker? Ja, det tror jeg absolutt. Det vil alltid være behov for folk som kan systematisere informasjon og veilede i bruken av systemene. Jeg innrømmer gjerne at det er en viss grad av sentimentalitet knyttet til boka for mitt vedkommende. Men hovedargumentet mitt vil allikevel være at ei bok kan leses uten annet utstyr, uten batterier eller strømkabel (så lenge det er lyst ute i alle fall) og man vil aldri oppleve at noen endrer formatene, slik at gamle bøker plutselig ikke er leselige lenger.

Bøker har selvfølgelig også sine ulemper. De innbyr f.eks. ikke til kommunikasjon og interaktivitet på samme måte som nettet gjør. De er dyre å produsere og tar mye plass. Men jeg holder likevel på boka en stund til. De amerikanske tilstandene som Newth skriver om, har ikke nådd oss ennå, tror jeg. Jeg treffer mange unge lesere i jobbsammenheng, så jeg er fortsatt optimist.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 svar til “Eirik Newth om blogging”

  1. Tviler på at boka kommer til å bli erstattet av blogging. Det er et helt annet medium med andre fordeler/ulemper enn boka. At det vil være POPULÆRT en stund, omtrent som en mote, ja, det er greit. Du skal ikke lenger enn til Dagbladet før du nå finner avisoppslag om at “Blogger på Dagbladet uttaler” som om det var en stor nyhet at folk hadde meninger.

    Man kan ligge i sofaen sammen med sin kjære og lese fra samme bok. Mye mer romantisk enn å sitte bak samme skjerm. “Kan jeg scrolle nå?”

    En bok er et redigert mesterverk som får holde monolog i flere hundre sider. Interaktivitet – om enn så morsomt – fører til avsporing, tuss og troll. Kostnaden ved å publisere en bok øker også standarden på det trykte ord – for det er ikke mange som tar seg råd til å trykke det makkverket som du finner i mange blogger.

    Jeg synest å huske at bokas undergang var spådd for ti år siden også. Men boksalget ser jo ut til å gå oppover likevel, skal man tro på nyhetene…

Det er stengt for kommentarer.