Bibliotekpolitikk uten innsikt

Ville du la frivillige drive skoler eller sykehjem? Tanken er absurd, ikke sant? Det burde være like unaturlig å la frivillige overta driften av en bibliotekfilial, men i Larvik synes politikerne at det er en grei løsning. Bibliotekledelsen og fagforeningene er langt fra enige:

“Vedtaket om å vurdere frivillig drift av bibliotekfilialen i Stavern viser at politikerne i Larvik mangler innsikt og forståelse for hva et bibliotek er,”

sier fagforeningenes representanter til Østlands-Posten. I papirutgaven av avisen får velforeningen Venner av Gamle Stavern uttale seg. Min favorittkommentar derfra lyder:

“Hadde jeg vært biblioteksjef, så hadde jeg også strupet inn på filialene for å få midlene inn til meg selv.”

Som om biblioteksjefen ikke skulle være biblioteksjef for den delen av kommunens befolkning som har postadresse Stavern. Tror de hun putter pengene hun sparer i egen lomme? Poenget er jo alltid å sørge for en best mulig bibliotektjeneste for alle brukerne innenfor den budsjettrammen man til enhver tid disponerer. Det er ikke akkurat noen aktiv filial det er snakk om (papirutgaven):

“Utlånet ved filialen i 2005 var på 6799 enheter totalt, like mye som hovedbiblioteket låner ut på en uke.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather