Oppførsel på nett

I International Herald Tribune sto det nylig en interessant artikkel om blogging: Bloggers debate need for code of conduct. Det handler om behovet for ett eller flere sett med regler for å tøyle de verste utbruddene i blogger og deres kommentarer. Tim O’Reilly, som står bak forlaget O’Reilly, og Jimmy Wales som står bar Wikipedia, foreslår noen regler.

“O’Reilly and Wales talk about creating several sets of guidelines for conduct and seals of approval represented by logos. For example, anonymous writing might be acceptable in one set; in another, it would be discouraged. Under a third set of guidelines, bloggers would pledge to get a second source for any gossip or breaking news that they write about.

Bloggers could then pick a set of principles and post the corresponding badge on their page, to indicate to readers what kind of behavior and dialogue they will engage in and tolerate. The whole system would be voluntary, relying on the community to police itself.”

En del skriker selvsagt opp om sensur, men jeg synes det høres fornuftig ut. Det er lenge siden jeg fant det nødvendig å moderere kommentarene til bloggen min. Det skyldes mer spam enn noe annet i mitt tilfelle, men jeg kan godt forstå andre som ønsker å styre dialogen når temperaturen blir for høy.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather