Bøker på museum

I Larvik er man i ferd med å bygge en storskole som skal erstatte samtlige videregående skoler i byen. På det gamle gymnaset er det en verdifull boksamling som man ikke visste hva man skulle gjøre med:
– Vi ønsker ikke at samlingen skal splittes og spres for alle vinder, at noen bøker selges til antikvariater og resterende bøker havner i nasjonalarkivet i Mo i Rana, forteller Aina Aske ved Larvik museum til avisen Østlands-Posten.

Ikke bare har de greid å omdøpe nasjonalbiblioteket til et arkiv, de har heller ikke forstått at det er i alles interesse at bøker faktisk oppbevares skikkelig for ettertiden. Å plassere en bok i et museumsmonter er ikke å tilgjengeliggjøre den. Det er å tingliggjøre den.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 svar til “Bøker på museum”

  1. Tror det er mange videregående skoler som sliter med slike samlinger, uten å ha – eller for den saks skyld skulle ha – kompetanse til å behandle dem riktig. En slik kompetanse vil jo kreve tid som da må stjeles fra elevene. En skolebibliotekar skal jo være der for elevenes arbeid.

    Tenk om det virkelig er sjeldne verk innimellom, ikke sjelden a la 50 i Norge, men sjelden a la “kun én i offentlig eie”. Da vil feil oppbevaring i museumsbillenes nabolag (grøss!) tilintetgjøre muligheten for ettertiden til å besiktige verket.

    Hva har fylkesbiblioteket uttalt? Det er da pussig å blande inn et museum? ABM-innvikling?

  2. “Pussig” er bare forbokstaven, synes jeg. Jeg vet ikke hva fylkesbiblioteket har sagt, eller om de har uttalt seg i det hele tatt. Ut fra artikkelen i Østlands-Posten virker det ikke engang som at de er spurt, og det er jo i seg selv ganske betenkelig.

Det er stengt for kommentarer.