Er det greit å skrive i bøker?

Hånd som holder en åpen bok.
Skribler du i bøkene du leser? Foto: Pixabay.

Mens jeg var student, brukte jeg å notere og understreke i bøker hele tiden. – Det var bøker jeg eide, selvfølgelig, man skriver aldri i bøker man bare har til låns. – Jeg noterte stikkord i margen, brukte blyant, penn eller markeringspenn til å utheve viktige deler av teksten. Det er vel et kjent konsept for de fleste.

Jeg har aldri skriblet i skjønnlitteratur. Jeg vet ikke hvorfor. Kanskje det handler om å ikke forstyrre leseropplevelsen, både min egen og andre som skal lese boken senere? Jeg vet ikke. Tanken har rett og slett ikke slått meg. Det har nok litt med at det er forskjell på tekst man leser for å lære og tekst man leser kun fordi man har lyst.

Jeg er også av dem som ikke klarer å se en bok ligge spredt ut på et bord eller lignende. Selv om det ikke er min bok, flytter jeg den ut til kanten av bordet og lar en av sidene henge over kanten, så vedkommende som leser fortsatt finner igjen hvor i teksten de er, men boka blir ikke presset åpen og får ryggen ødelagt. Eller jeg putter en papirbit inni, og lukker boka igjen. Jeg er ikke fan av nedbrettede hjørner, heller. Jeg kan tolerere at folk gjør det i sine egne bøker (slappe sulliker, som ikke gidder å finne seg et bokmerke), men aldri i bibliotekbøker eller i mine bøker.

Men tilbake til skribling i skjønnlitteratur. Er det innafor? Jeg er fortsatt usikker etter å ha lest
How Scribbling in the Margins Transformed My Reading“. Jeg tviler på at det blir noen ny praksis for min del. Hva med deg?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather